Blog

De ‘Big 5’

By March 16, 2018 No Comments

leeuw in afrika neushoorn afrika olifant in afrika

Wat is de Big 5 ?

De big five heeft zijn naam te danken aan vroeger, toen er nog heel veel gejaagd werd. Er zijn altijd vijf grote wilde dieren die het lastigst en gevaarlijkst  zijn om op te jagen. De dieren die de big five vormen zijn: De olifant, neushoorn, buffel, leeuw en het luipaard. Veel toeristen willen dan ook graag deze dieren gezien hebben tijdens een safari.

Deze dieren zijn wel lastig om te zien, vooral luipaarden zijn erg schuw en verstoppen zich snel. Verder zijn ze alle vijf erg gevaarlijk, dus kan je ze niet goed benaderen.

Waar is de Big Five te zien?

Eerst was de big five bijna overal te zien in Afrika, maar de laatste tijd wordt het steeds minder, helaas. Dit komt omdat er al jarenlang wordt gejaagd op ivoor van de neushoorns en olifanten. Alsnog zijn ze nog wel in veel parken te zien in Afrika. En tijdens een safari met een gids hoeft u niet bang te zijn dat u ze niet tegen komt: De gidsen kunnen ze bijna altijd gemakkelijk opsporen.

In deze parken/gebieden zijn ze sowieso nog te zien: Hluhluwe-Imfolozi Park, Kruger, Masai Mara, Mana Pools National Park.  Hier komen jaarlijks veel mensen op af om de big five te spotten. Natuurlijk zijn de parken zelf ook gewoon heel erg mooi.

Zuid-Afrika: Hluhluwe-Imfolozi Park

Dit is het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Het bestaat sinds 1895. Hier kunt u de Big five tegenkomen, maar ook de bijzondere witte neushoorn, hyena’s, giraffes, en veel soorten roofvogels. U kunt hier ook deelnemen aan een bootexcursie. Dit is ook echt aan te raden. Maar hiervoor moet het rivierwater wel hoog genoeg staan.

Zuid-Afrika: Kruger National Park

Het Krugerpark is een van de mooiste wildparken ter wereld. Je hebt hier veel verschillende landschappen en er leven veel verschillende dieren. Natuurlijk is de big five hier te bewonderen, maar ook andere dieren als zebra’s en antilopen.

Kenia – Masai Mara

De Masai Mara staat ook wel bekend door de grote migratie hier. Van augustus tot november zijn onder andere de zebra’s, gazelles en gnoe’s bezig met een trek naar het zuiden. Het park ligt in het Serengeti-vlakte. Het is vernoemd naar het Masai volk, de originele bewoners van het gebied.

Zimbabwe – Mana Pools National Park

Het Mana Pools National Park is opgenomen op de Werelderfgoed Lijst. U kunt dit park per kano of wandelend ontdekken. Van de big five ontbreekt de neushoorn hier helaas wel. Gelukkig heb je hier dan wel weer veel krokodillen en de andere dieren van de big five.