Blog

Eerste keer in Oeganda

By August 3, 2018 No Comments

Oeganda is niet het meest voor de hand liggende land om op vakantie te gaan. Ook in Afrika is het nog een vrij onbekend land. Na de onafhankelijkheid van het verenigd koninkrijk in 1962 en enkele zware jaren onder het dictatoriale bewind van Idi Amin en Milton Oboti is het sinds 1968 een stuk rustiger onder het bewind van Yoweri Museveni. Deze stabiliteit heeft ook de mogelijkheden voor toerisme gebracht.Dankzij het schitterende Victoriameer en het Rwenzori-gebergte wordt Oeganda ook wel de parel van Afrika genoemd. Mocht u voor het eerst naar Oeganda gaan dan dient u rekening te houden met de volgende dingen:

Demonstraties

In Oeganda is de politiek bezig met het ontwikkelen van een nieuwe grondwet/ grondswet wijziging. Dit levert veel protest op wat leidt tot demonstraties. De politie wil soms wel eens gebruik maken van rubberkogels en traangas om demonstraties te beeindigen. Het advies luidt dan ook om demonstraties te vermijden. De lokale media kondigen demonstraties altijd ruim op tijd aan, dit maakt het makkelijker om deze te vermijden.

Verkeersveiligheid

De staat van voertuigen en het wegdek in combinatie met het gedrag van wegmisbruikers maken het verkeer gevaarlijk. Hierdoor brengt het reizen met bussen, motortaxi’s en minibustaxi’s extra risico met zich mee. Het helpt ook niet mee dat de kwaliteit van het wegdek zeer wisselend is en er na zonsondergang geen verlichting aan gaat langs de weg. Het verkeer in de hoofdstad Kampala staat vaak vast, hierdoor reizen veel mensen met de motortaxi’s, wat erg goedkoop is. Informeer altijd naar een betrouwbare motortaxi aangezien veel chauffeurs roekeloos rijden. Draag daarom ook altijd een helm als u met motor reist.

Lokale wetten en regels

Zoals wel voor meer landen in Afrika geldt dat homoseksualiteit nog niet algemeen is geaccepteerd. Houdt hier rekening mee als u in Oeganda bent. Daarnaast is het verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en bruggen. Ook is het bezit van drugs strafbaar.

Gezonheid

Als u naar Afrika gaat is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, zorg dat u uw vaccinatie boekje bij zich hebt. Controleer voor vertrek ook uw reizverzekering. De medische voorzieningen in Oeganda zijn beperkt. Mocht u ziek worden of bij een ongeluk betrokken raken dan kan het zijn dat u medisch geƫvacueerd moet worden naar een ander land of Nederland. De kosten hiervan kunnen hoog uitpakken zorg daarom voor een juiste reisverzekering.